Bicskakulcsos központizár

zszoli küldte be 2011, szeptember 10 - 16:20 időpontban

Kissé elmaradtam a posztolással, hiába volt az előző lelkes újraindulós bejegyzés.

Természetesen, bár a körülmények nem voltak mindig teljesen ideálisak, azért megpróbáltam bütykölni a buszon. Még karácsonyra kaptam öcsémtől egy bicskakulcsos központizár távirányító szettet, mert a korábbi vezérlőhöz tartozó távirányíró megadta magát. Február vége felé jutottam odáig, hogy tüzetesebben átnézzem, kiszereljem a kocsiból a benne lévő vezérlőt és rájöjjek, hogy lehet megoldani a bekötést. BicskakulcsBicskakulcs Eredeti elképzelésem szerint a régi vezérlőt kivéve a helyére ment volna az új. Arra azonban már menet közben, a bekötési rajzok elemzésekor jöttem rá, hogy az új modul csak nehézkesen, mindenféle trükkös megoldások után hajlandó csak közvetlenül a motort vezérelni, ugyanis arra készült, hogy a meglévő távvezérlés nélküli gyári megoldásokat irányítsa. Hosszan tartó töprengés után jutottam a belátásra, hogy az eredeti vezérlőnek maradnia kell. Innen a feladat adott volt, "már csak forrasztgatni kellett" :) A következő megoldandó probléma a fekete dobozok működésének elemzése. A régi vezérlő mind 5 szálas, mind 2 szálas motorokat tudott vezérelni. Ahogy kielemeztem, az öt szálból van a kék és a zöld, ami a két szálas motorokon is megvan, ez a motor áramellátását szolgálja. Van még a maradék 3, amiből egy fix test, a másik kettő pedig a nyitás és a zárás. Amelyik irányba a testet zárjuk, abba az irányba mozgatja a motort. Az új vezérlő pedig még egyszerűbb, a gomb lenyomására két relé is lezár, a két relének viszont négy lába van, így lehet nyitásra, zárásra, pluszra és testre is kötni, attól függően, hogy a meglévő rendszerben mi vezérel.
ÖsszeszerelveÖsszeszerelve Miután a kábeleket megcímkéztem, beforrasztottam mindent a helyére. Persze ki kellett még iktatni a korábbi vezérlő távirányítóját. Szerencsére ez egy utólagosan a NYÁK-ra forrasztott modul volt, így azt kiforrasztva megoldódott ez is. Sajnos a bicskakulcshoz kapott nyerskulcs csak hasonlított a transporter kulcshoz, és hétvége lévén a kulcsmásolók is zárva voltak, nekiálltam az egyik tartalékkulcsomból legyártani a tollat. Az erre a célra vett kis satu, reszelőkészlet valamint a dremel készletem segítségével egész gyorsan sikerült a minta alapján legyártani a bicskakulcsba fogahtó tollszárat.
A következő hétvégék valamelyikén be is került az autóba, nagyon vagány :)
Kész kulcsKész kulcs A későbbiek folyamán a tollszárat rögzítő csavarok folyton kilazultak, ez nagyon idegesített, de rájöttem a megoldásra: egy csepp menetragasztó, és azóta is fixen áll.

Képek a galériában.