Elektromos tükör

zszoli küldte be 2010, november 16 - 16:28 időpontban

Nemrég volt egy kis időm és megcsináltam az elektromos tükröt.

A ház ugye repedt volt, így egy műanyagos vette kezelésébe. Olcsón meghegesztette a repedést és kipótolta a lyukat. A tükörlapokat még korábban, Pesten a Király utcai tükrösnél javíttattam, felragasztott egy-egy domború lapot, így már csak a kábelezés maradt. Előzetes munkaként a kapcsolási rajzból összedobtam egy kábeltervet és kiszámoltam az anyagmennyiséget.


 

Kábelterv

 

Szükséges anyagok: 0,75 mm2-es kábel, 6-6,5m színenként:

  fehér
  fekete
  kék
  barna
  zöld
kapcsoló stekker sarukkal
  "T" stekker 2 pólusú 2 pár (apa-anya, sarukkal)
  "T" stekker 3 pólusú 2 pár (apa-anya, sarukkal)
  kisméretű stekker 2 pólusú 2 pár (apa-anya, sarukkal)
  kisméretű stekker 3 pólusú 1 pár (apa-anya, sarukkal)
  kisméretű stekker 4 pólusú 1 pár (apa-anya, sarukkal)
  kisméretű saruk az állítómotorhoz 8db apa
  saruk normál méretűek 3db anya, 1db apa
  kábelvédő cső ~10mm ~3m

 

Mivel nekem a jobb oldali ajtóba való kábel megvolt, és azon a kisméretű stekkerek is rajta voltak, így csak 5m kábelt kellett vennem. A meglévő kábelmaradványaimat átnézve a gyári kisméretű stekkerek közül találtam 3 pólusút és 2 pólusút is. Az autóvillamossági üzletben kiderült, hogy olyan kisebb méretű stekkerből csak 4 pólusú van, így a szükséges 2db 2 pólusút egy 4 pólusúval oldottam meg. A kapcsoló stekkerét gyári alkatrészként kellett megrendelni, így az még úton van. A beszerzés után egy délután alatt összeraktam a kábelkorbácsot, majd a következő hétvégén be is szereltem. Sajna a fényképezőm lemerült, így nem tudtam fotózni, de később, a kapcsoló szerelésekor pótolom.

 

Méretek

update: megjött a kapcsoló stekker, bekötöttem, de voltak gondok. Most hétvégén volt időm átnézni a rendszert és kiderült, hogy a jobb tükörben felcseréltem a kék és a barna vezetéket :) És a kapcsolót is meg kellett kicsit pucolni. A WD40 csodákra képes ;) Mostmár minden úgy működik ahogy kell. Egy-két kép a galériában

ZsZ